Ensivaikutelma: HBO Nordicin Watchmen-sarja (2019)

sonjaars /

Watchmen-sarjan arvostelu

HBO Nordic julkaisi pari viikkoa sitten ensimmäisen jakson Watchmen-sarjasta, jonka tiesin olevan tulossa. Silti ensimmäisen jakson julkaisu meni jostakin syystä minulta ohi ja törmäsin siihen vasta viikkoa myöhemmin.

Ensikättelyssä odotti pieni pettymys: HBO julkaisee tosiaan sarjojaan jakson kerrallaan, ja nykyajalle tyypillinen jaksobingeily ei ole mahdollista. Itselläni on tapana katsoa sarja putkeen, sillä en ole koskaan pitänyt siitä, että seuraavaa jaksoa on aina odotettava viikko ja muisteltava sitten kulmat kurtussa, mitä kaikkea edellisessä jaksossa tapahtuikaan.

Vaikka jakso kerrallaan -julkaisutavassa on mukana rahastuksen makua, on HBO:lle tulossa pian toinen sarja, jota odotan kovasti (His Dark Materials, 2019), minkä vuoksi suostuin tällä kertaa maksamaan palvelun kuukausimaksun. Muuten voisi olla, että pelkkä Watchmen ei saisi minua pysymään tilaajana kovinkaan pitkään.

Myönnän heti alkuun, etten ole Wathmen-sarjakuvan fani enkä tiedä alkuperäistä tarinaa hataria yksityiskohtia lukuun ottamatta. Olen kyllä nähnyt Zack Snyderin ohjaaman Watchmen-elokuvan (2009), mutta siitä on, no, 10 vuotta. Luultavasti se, etten ole sarjakuvan fani on tässä tapauksessa hyvä. Ainakin, jos on IMDb-arvostelijoita uskominen.

Watchmen-sarja sai jo ensimmäisellä viikollaan hirvittävän määrän yhden tähden arvosteluja IMDb-palvelussa, jossa sarjakuvan fanit haukkuvat uutta ohjelmaa kovin sanankääntein. Itse en osaa sanoa, ovatko syytökset perusteltuja; minä en tiedä, kuinka paljon uusi sarja poikkeaa alkuperäisestä työstä tai onko niiden edes tarkoitus olla samankaltaisia.

”1/10 Biggest disappointment in recent TV”
”1/10 Modern Watchmen for certain people”
” 3/10 Not Watchmen, not very good either”
”1/10 Wokemen”
”1/10 Don’t watch, man!”

Yllä mainitut ovat murto-osa IMDb:hen jätettyjen katsoja-arvosteluiden otsikoista. Erityisesti sarjaa on kritisoitu siitä, ettei se muistuta lainkaan alkuperäistä sarjakuvaa. Tässä tapauksessa olisi loogista ajatella, ettei sen silloin ole tarkoituskaan. Kyllä, tarkistin asian. Wikipedian mukaan ”Televisiosarja ei ole suora sovitus alkuperäismateriaalista, vaan se kertoo uuden tarinan, jonka tapahtumapaikkana on sarjakuvasta tuttu maailma”. Tästä syystä tuntuu hieman epäoikeudenmukaiselta haukkua sarjaa siksi, ettei se ole jotain, mitä se ei yritäkään olla.

Toinen suurta pahennusta aiheuttanut asia on sarjan voimakas rasismin teema. Kun tietää, paljonko sama aihe kuohuttaa tällä hetkellä myös kotimaassa (mitä on hyvin vaikea käsittää, elämme vuotta 2019 hyvän tähden), voi myös kuvitella, paljonko kuohuntaa aihe aiheuttaa Yhdysvalloissa. Sarjan vahvan kannanoton vuoksi sitä on kutsuttu haukkumanimellä ”Wokemen”. Woke on englanninkielinen slangisana, jota käytetään kuvaamaan henkilöitä, jotka valppaasti havaitsevat epäoikeudenmukaisuutta ja esimerkiksi juuri rasismia ympäröivässä maailmassa. Termiä käytetään myös haukkumasanana tai irvailuna ehkä samaan tyyliin kuin suomessa suvakki-termiä.

Tietty katsojaryhmä on puolustautunut ja huomauttanut, että niillä, jotka eivät pidä sarjasta, voi olla äärioikeistolaista taustaa ja siksi hankaluutta hyväksyä tasa-arvoaiheen voimakasta käsittelyä. Mene ja tiedä. Osan mielestä rotu- ja tasa-arvoteemoja käsitellään sarjoissa jo liikaa.

Yleensä taide on onnistunut ainakin jollakin tavalla, jos se herättää voimakkaita tunteita. Omasta mielestäni Watchmen-sarja alkoi vakuuttavasti ja mielenkiintoisesti.

Vaihtoehtoisen todellisuuden Yhdysvalloissa poliisit peittävät kasvonsa tehdessään työtään. Ammatti on vaarallinen ja oman identiteetin suojeleminen tärkeää. Poliisit eivät saa myöskään kertoa kenellekään todellisesta ammatistaan vaan heillä on erilaisia peitetarinoita. Rorschach-naamioiden taakse piiloutuvat sen sijaan valkoista ylivaltaa kannattavat 7th Cavalry -nimiseen joukkoon kuuluvat ääriajattelijat, jotka taistelevat lainkouraa vastaan.

Angela Abar on entinen poliisi, jonka kotiin aiemmin murtauduttiin ja jota ammuttiin. Tämä oli vielä aikana, kun poliisien identiteetit eivät olleet salaisia. Nykyään nainen väittää omistavansa leipomon, vaikka todellisuudessa hän on edelleen Sister Night -hahmoksi pukeutuva poliisi, joka taistelee 7th Cavalrya vastaan.

Vaikka sarjan ensimmäinen jakso oli vakuuttava, se oli myös hieman sekava. Maailmaa on selvästi rakennettu käsikirjoitustiimissä, mutta hienot suunnitelmat eivät ainakaan kahden ensimmäisen jakson aikana avaudu juurikaan katsojalle. Dialogissa tehdään viittauksia, jotka aiheuttavat henkilöhahmoissa voimakkaita tunteita, mutta katsoja (tai ainakaan minä) ei ymmärrä syytä.

Jaksoissa vilahtaa myös kohtauksia, jotka vaikuttavat hyvin erillisistä ja omituisilta, kuten eräs vanha, erittäin rikkaalta vaikuttava mies juhlimassa omaa syntymäpäiväänsä kerta toisensa jälkeen omituisen omistautuvan palvelusväen seurassa. Kahden jakson jälkeen katsojalle ei ole lainkaan selvää, miten mies liittyy tarinaan tai mikä hänen tarkoituksensa on. Mysteeriksi jäävät myös taivaalta satavat mustekalat.

Sarjan kritisoijien kanssa olen siinä samaa mieltä, että joiltakin osin sarjan dialogi on hieman pakotetun tuntuista. Minä huomaan näyttelijöiden lausuvan repliikkejä, mikä on aina huono juttu. Tietyiltä osin näytteleminen on kuitenkin varsin kiitettävää.

Jos ensimmäinen jakso hämmensi, toinen hämmensi vielä enemmän. Jos ensimmäisen jakson jälkeen olin tyytyväinen ja toiveikas, toisen jakson jälkeen olin lähinnä vain hämmentynyt. Minulla ei ole hajuakaan, mihin Watchmen-sarja on menossa ja mitä odottaa. Mysteerejä ainakin tuntuu olevan selvitettävänä, mutta toivon, ettei sarja jää vain pinnalliseksi kannanotoksi (toki tärkeään) rotu- ja rasismiaiheeseen. Potentiaalia hienoksi sarjaksi Watchmenilla joka tapauksessa olisi.

Sarjarakastuja-asteikolla 7.5/10
IMDb-asteikolla 6.8/10

Edit: Kirjoitin sarjan loputtua loppuvaikutelma-arvostelun Watchmen-sarjasta. Mielipiteeni muuttui sarjan myötä. Lue uusi arvostelu täältä.


1 kommentti

Loppuvaikutelma: Watchmen-sarja (2019) vei sittenkin koko potin & #183;17.12.2019 18:36

[…] En tässä postauksessa selitä sarjan taustoja uudelleen, ne voit lukea aiemmasta julkaisustani. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *