Loppuvaikutelma: Watchmen-sarja (2019) vei sittenkin koko potin

sonjaars /

Watchmen-sarjan tunnuslause

Kirjoitin marraskuussa HBO Nordicin Watchmen-sarjasta hieman kaksijakoisen ensivaikutelma-arvostelun. Sarjasta oli silloin tullut kaksi jaksoa ja niiden perusteella katsoja oli täysin ulkona kokonaisuudesta. Sarjaa kritisoitiin voimakkaasti netissä sen ”liiallisesta” kantaaottavuudesta rasismia kohtaan ja siitä, ettei se muistuttanut ollenkaan alkuperäistä sarjakuvaa tai siitä adaptoitua elokuvaa.

En tässä postauksessa selitä sarjan taustoja uudelleen, ne voit lukea aiemmasta julkaisustani.

Annoin itse Watchmenille seitsemän ja puoli pistettä kymmenestä, ja olin hieman epävarma, jatkaisinko sen katsomista loppuun. Samoihin aikoihin HBO Nordicilla nimittäin alkoi His Dark Materials -sarja (arvostelu tulossa pian), jonka julkaisua olin kovasti odottanut. Ajattelin katseluaikani painottuvan siihen. Olin kuitenkin väärässä.

7,9
8,0
8,6
8,2
9,2
9,3
9,2
9,6
9,0

Yllä oleva numerosarja ei ole ensi viikon lottonumerot, vaan Watchmen-sarjan yhdeksän jakson arviot tällä hetkellä IMDb-palvelussa. Lähes jokainen jakso sai edeltäjäänsä paremman arvosanan, ja omastakin mielestäni kauden toiseksi viimeinen ja kahdeksas jakso oli 10 pisteen arvoinen.

Kun His Dark Materials -sarja alkoi, Watchmen jäi minulla hetkeksi tauolle. Päätin sitten alkaa katsoa sitä uudestaan ja sarja paljasti silloin yhden salaisuuksistaan: tämä todellakin on sarja, jota pitää katsoa useampi jakso kerrallaan. Tässä HBO tavallaan teki arviointivirheen rahan kiilto silmissään; uskon, että useampi katsoja olisi arvioinut sarjan paremmin ja katsonut sitä pidemmälle (ja ihan loppuun saakka), jos olisi saanut bingettää jaksot.

Kaikki ne asiat, joista kritisoin Watchmenia ensivaikutelma-arviossani, joudun nyt pyörtämään. On täysin totta, että ensimmäisen ja toisen jakson aiheuttama hämmennys oli valtava ja katsoja jää aivan pyörälle päästään. En kuitenkaan ole vähään aikaan törmännyt näin vakuuttavaan käsikirjoittamiseen; juonen jokainen, ohuen ohutkin lanka pysyi jatkuvasti käsikirjoitustiimin käsissä ja lopulta sarjan jokainen tunti, minuutti ja sekunti oli perusteltu ja selkeytetty. Mitään ei selitetty puhki vaan punottiin omasta puolestaan puhuva kokonaisuus, jonka jokainen säie liittyi toiseen. Watchmenin juoni paljastui 10 pisteen arvoiseksi eri säikeistä koostuvaksi verkoksi, jossa ei ole yhtään ylimääräistä hahmoa tai miljöötä.

Watchmen piti lopulta sisällään niitä ”eeppisiä juttuja”, joita aina etsin sarjoista. Ne ovat niitä hetkiä, kun jää suu auki tuijottamaan ruutua, nostaa katseensa kohti kattoa ja siunaa käsikirjoitusjumalia siitä upeasta tiimistä, joka sarjan parissa on työskennellyt.

Watchmen-sarjan käsikirjoitus oli aivan helvetin hyvä. Enempää ei voi eikä tarvitse sanoa.

Entistä paremmaksi asian tekee se, ettei sarjaa luultavasti tule koskaan lisää. Muropaketin artikkelin mukaan Watchmen-sarjan luoja ja käsikirjoittaja Damon Lindelof on kertonut, että ensimmäinen kausi on oma kokonaisuutensa, eikä miehellä ole aikeita jatkaa sitä. Lindelof pikemminkin toivoo näkevänsä jonkun toisen jatkavan sarjaa uudella tarinalla.

Kerrankin siis sain nauttia sarjasta, joka oli hallittu kokonaisuus. Sitä ei kiirehditty eikä pitkitetty turhaan rahan toivossa. Watchmen alkoi, loppui ja varasti koko shown.

Katsokaa tämä sarja. Katsokaa se. Lumoutukaa. Järkyttykää. Ymmärtäkää.

Sarjarakastuja-asteikolla 10/10
IMDb-asteikolla 7,8/10


0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *