Leigh Bardugo: Varjo ja riipus

sonjaars /

Varjo ja riipus -teoksen kansikuva

Alina Starkov on teini-ikäinen orpotyttö ja rivisotilas, joka tietää ettei välttämättä selviä hengissä ensimmäisestä vaelluksestaan Sysikuilun halki. Sysikuilu on yliluonnollisen pimeä ja synkkä alue, joka kuhisee ihmislihaa syöviä hirviöitä. Se katkaisee ravkalaisten pääsyn merelle, ja retkikunnat ylittävät alueen säännöllisesti kuljettaakseen meritse tulevia tarvikkeita. Kun Alinan rykmentti joutuu raivoisan hyökkäyksen kohteeksi, hänen uinuneet voimansa heräävät eloon. – Bookbeat

Varjo ja riipus on teos, joka kiinnitti huomioni kannen perusteella Bookbeatissa. Jälleen kerran tämä teos menee kuunneltujen eikä varsinaisesti luettujen kirjojen joukkoon. Anna-Riikka Rajanen oli minulle uusi lukija ja hän tekee työnsä hyvin, vaikkakin jokin hänen sanojensa painotuksissa ja taukojen ajoittamisessa tuntuu aluksi hieman hassulta. Nyt, kun olen kuunnellut hänen lukemanaan muutakin, olen tottunut naisen ominaiseen tyyliin.

Outoa kyllä, ennen teoksen kuuntelemista luulin, että Varjo ja riipus on suomalaisen kirjoittama. Taisin sekoittaa sen Anniina Mikaman Taikuri ja taskuvaras –teokseen, joka on minulla lukulistalla seuraavana. Todellisuudessa Varjo ja riipus on yhdysvaltalaisen Leigh Bardugon kirjoittama nuortenkirja, josta on tänä vuonna tulossa myös Netflix-sarja. Bookbeatin mukaan sarjan olisi pitänyt ilmestyä jo tammikuussa, mutta varsinaiset kuvaukset päättyivät vasta helmikuussa. Sarja on siis jälkituotannossa, mutta nyt onkin vielä hyvä tilaisuus tutustua teoksen maailmaan ennen sarjan bingettämistä.

Minulle fantasia on aina ollut mieluinen genre ja Varjo ja riipus edustaa sitä melko puhtaasti. Varjo ja riipus sijoittuu suljettuun fantasiamaailmaan, jossa ei ole meidän tuntemaamme teknologiaa aseiden lisäksi. Maailmassa vaikuttavat myös poikkeusyksilöt, grishat, jotka osaavat käyttää yliluonnollisia kykyjä. Grishojen kyvyt sekoittavat taikaa sekä jonkinlaista Avatar: The Last Airbender -tyyppistä jaottelua; kaikki grishat eivät osaa kaikkia taitoja, vaan jokaisella on ikään kuin oma elementtinsä. Elementtejä on rajoitettu määrä ja grishat muodostavatkin taidoiltaan erilaisia eliittijoukkoja kykyjensä perusteella: joku osaa pysäyttää sydämen, joku osaa luoda tulta, joku parantaa. Harvinaisin kaikista on kuitenkin Varjo, jonka erikoiskyky on, no, luoda pimeyttä. Varjo on kaikista voimakkain grisha ja kuninkaasta seuraava.

Tarinan päähenkilö Alina on erittäin kliseinen nuorten fantasiakirjan päähenkilö: orpo, joka on koko elämänsä ajatellut olevansa ei-kukaan. Hän on laiha, muttei kuitenkaan klassisen kaunis. Hän ei ole ”yksi muista tytöistä” vaan viihtyy enemmän poikien seurassa. Alina on sydämeltään hyvä ja on valmis uhraamaan itsensä rakkaidensa puolesta. Alinan ainoa kiinnostava ja ”rosoinen” puoli teoksen alussa on se, että hän ihan avoimesti pelkää liikkua rykmenttinsä mukana Sysikuiluun, pimeään maan halkaisevaan alueeseen, joka on täynnä pahoja olentoja. Entistä kliseisemmäksi Alina tulee, kun paljastuu, ettei hän ehkä olekaan niin normaali kuin on koko elämänsä luullut.

En nyt tarkoita, että kliseisyys olisi aina huono juttu. Kliseet ovat kliseitä syystä: ne toimivat. On syytä myös muistaa, mitä lukee. Jos valitsen nuorille suunnatun fantasiateoksen, en ehkä odota kirjallisuuden lainalaisuuksia rikkovia tai mullistavia hahmoja tai juonikuvioita. Siksi kaikessa kliseisyydessään Varjo ja riipus toimii kirjana. Toisaalta en osaa sanoa, mikä erottaa Varjon ja riipuksen toisesta suositusta nuorten fantasiasarjasta, Caravalista, joka oli kokonaisuudessaan melko kaameaa luettavaa.

Kuten totesin, teoksen juoni on aivan tyydyttävä, mutta ei yllättävä. Mielestäni kirjan alkuosa on kuitenkin vahvempi kuin sen loppu. Pääkonflikti alkaa ehkä teoksen keskivaiheilla, minkä jälkeen teksti ja tarina tuntuu ehkä hieman hosutulta sekä pinnalliselta. Tietyt juonikuviot ovat minun makuuni jälleen hieman liiankin käteviä (deus ex machina -tyyppisiä). Teoksen kliimaksi ja loppu ovat itselleni hieman pettymyksiä, mutta jään odottamaan jatko-osien vaikutusta tarinaan. Englanniksi ne ovatkin jo olemassa, mutta haluan kuunnella myös seuraavat osat suomeksi äänikirjana.

Grishaversumi-nimellä kulkevaan trilogiaan kannattaa kaikkien fantasian ja nuorten kirjojen ystävien tutustua! Varjo ja riipus on tuttua ja turvallista, tyydyttävää peruskauraa näinä omituisina todellisen maailman poikkeusaikoina.

Kouluarvosana: 8+


0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *