Miksi Netflixin Tiger King -sarja on tosielämän Game of Thrones?

sonjaars /

Tiger King -sarja

Netflixin Tiger King -sarja ei tietenkään oikeasti muistuta Game of Thronesia millään tavalla. On kuitenkin ollut muotia markkinoida uusia sarjoja Game of Thronesilla huolimatta siitä, muistuttavatko ne vähääkään vertailukohdettaan, joten miksipä en olisi itse tehnyt samaa. Koska tämä on äärimmäistä parodiaa ja minulla ei ole muuta kuin aikaa, pidän rystyset valkoisina kiinni tästä itse aiheuttamastani umpisurkeasta metaforasta viikonlopun iloksi.

Ensimmäiseksi on toki todettava, että otsikko olisi vaatinut toisenkin korjauksen. Olisin niin kovasti halunnut lisätä tosielämän ympärille lainausmerkit, sillä Tiger King: Murder, Mayhem and Madness -sarjan tapahtumat eivät ainakaan näin suomalaiselle tunnu ollenkaan tosielämältä. USA:ssa kaikki on kuitenkin isompaa, oudompaa, vaarallisempaa ja hullumpaa, joten pakkohan Tiger King -sarjan tapahtumat on uskoa todeksi. Onhan sentään kyseessä dokumentti.

Koska haluan pitää kiinni aiemmin mainitsemastani klikkiotsikkovertailusta ja koska Tiger Kingiä ei vain yksinkertaisesti voi kuvailla kertomatta tarkemmin, tässä postauksessa tulee poikkeuksellisesti olemaan spoilereita! Varoitus siis. Oletko varoittunut? Hienoa.

Mikä hitto on Tiger King -sarja ja miksi siitä puhutaan kaikkialla?

Netflixin uunituore Tiger King -sarja sai heti ilmestyttyään aikaan ilmiön, jota voisi kuvailla ”internetin rikkomiseksi”. Siihen on yltänyt aikoinaan niin Kim Kardashianin takapuoli sekä jokunen hauska kissavideo ja meme, mutta tällä kertaa Tiger King on syyllinen ihmisten villitsemiseen sosiaalisilla nettialustoilla ympäri maailman. Toki näinä poikkeusaikoina ihmiset nyt saattavat villiintyä mistä tahansa tavallista enemmän, joten Tiger Kingin suosio toki voisi selittyä myös sillä; meillä on tylsää ja kaikista tuntuu oudolta, kunnes Tiger King -sarja vastasi johonkin sellaiseen tarpeeseen, jota emme tunnistaneet ennen kuin se täyttyi. Joka tapauksessa kaikkialla kuhistaan nyt vähintäänkin erikoisesta oklahomalaisesta Joe Exotic -nimisestä homomiehestä, joka omisti paljon tiikereitä. Ja joka teki vähän kaikkea muutakin.

Kun itse aloin ensimmäistä kertaa nähdä vilauksia kyseisestä sarjasta somessa, en korvaani lotkauttanut. En katso kovin paljon dokumentteja (koska olen laiska enkä jaksa), joten pysyin niin sanotusti aivan hyvin housuissani muiden kuhistessa tiikeridokumentista. Päädyin sitten kuitenkin aloittamaan eräs hieman unettomampi yö dokumenttisarjan ensimmäisen jakson (kyseessä on minisarja, jossa on yhteensä 7 jaksoa, noin 45 minuuttia kestoltaan) ja olin välittömästi koukussa.

Ennen kuin menen tuohon päättömään metaforaani, jota otsikossa lupailin, minun on pakko todeta, että Tiger King -sarja on erittäin hyvin toteutettu, tuotettu, kuvattu, ohjattu ja editoitu dokumentti. Se on rakennettu nerokkaasti niin, että jokainen jakso paljastaa uutta ja sen draamankaari muistuttaa vähintäänkin hulluja ”tosi”-TV-ohjelmia, jotka on käsikirjoitettu alusta loppuun. Ja juuri tämä onkin saanut ihmiset niin sanotusti sijoiltaan. Tämä on oikeasti tositarina ja siinä on kaikkea, mitä TV-viihteeltä voi ihminen haluta. Katsoja ehkä odottaa dokumenttia tiikereistä ja The Greater Wynnewood Exotic: Animal Park -nimisen eläintarhan perustajasta, ja saa toki myös sen, mutta lisäksi niin paljon enemmän.

Sarjan lähtökohtana on Joseph Allen Maldonado-Passage (os. Schreibvogel) eli Joe Exotic, jonka rakkaus isoihin kissaeläimiin on saanut hänet perustamaan Oklahomaan eräänlaisen kissoihin erikoistuvan eläintarhan. Mies on avoimesti homo punaniska, jolla on mattinykäs-tyylinen takajeejee, kulmakoru, silmärajaukset, lippalakki, glitterpusakka ja paljon aseita. Eläintarhan henkilökuntakin on hieman erikoista; suurin osa heistä on Joen ”pelastamia” entisiä vankeja ja muita kohtalon kolhimia, joille Joe on tarjonnut työtä ja paikan elää. Joe on henkeen ja vereen showmies; hän ei niinkään keskity eläintarhansa johtamiseen kuin oman henkilöbrändinsä kehittämiseen ja esiintymiseen eläintarhan vieraille.

Joen eläintarhassa on satoja eläimiä, joista suurin osa on tiikereitä ja leijonia, mutta siellä on myös susia, karhuja, apinoita sekä muita pienempiä eläimiä. Joe tienaa rahansa käytännössä pentutehtailemalla tiikereitä sekä myymällä niitä laittomasti muihin eläintarhoihin.

Mutta mitäpä olisi ”kuningas” ilman vastavoimaa. Sarjan ”hyvis” on Carol Baskin -niminen nainen, joka omistaa Big Cat Rescue -nimisen yrityksen, joka tarjoaa kodin niille isoille petokissoille, joita ei voi enää palauttaa luontoon. Carol puolustaa vahvasti kissojen oikeuksia elää vapaana ja hän ajaa kongressissa läpi lakia, joka estäisi isojen kissaeläinten pitämistä lemmikkinä. Maailman suurin eläinoikeusjärjestö PETA tukee Carolin toimintaa siinä missä tuomitsee Joe Exoticin bisneksen. Huolimatta siis siitä, että Carolin tiluksilla kissoilla on lähes täysin samat olot kuin Joen kissoilla Oklohomassa.

Carolin ja Joen lisäksi kissabisneksessä vaikuttaa myös muutama muu hahmo, joista oleellisimmaksi nousee Mahamayavi Bhagavan ”Doc” ”Kevin” Antle eli lyhyemmin Doc Antle, joka on T.I.G.E.R.S. -yrityksen perustaja (The Institute for Greatly Endangered and Rare Species).

Alustavasti Tiger King -dokumentin piti keskittyä Joe Exoticiin ja hänen eläintarhaansa. Pian kuitenkin sarjan tekijät huomasivat, että tapahtumat johtivat dokumentin aivan uusille urille. Viiden vuoden kuvausten jälkeen ihmisiä on kuollut, ystäviä ja vihollisia huijattu ja tiikerikuningas itse syrjäytetty valtaistuimeltaan.

Miksi siis Netflixin Tiger King -sarja on ”tosielämän” Game of Thrones?

Tiger King -sarjan keskiössä on valtaistuinpeli ja jokaisen tahto päästä valtaan ajaa lopulta monet eri ihmiset henkilökohtaiseen tragediaan. Kultakutrinen Carol Baskin edustaa koko valtakunnan parasta kuin Cersei Lannister konsanaan, pelaten vaikutusvallallaan ja rahoillaan muita valtaa tavoittelevia tahoja pois pelistä. Sen sijaan maan karuimmilla alueilla vaikuttava Joe Exotic yrittää selvitä kuin Stark konsanaan, ehkä aluksi hyväsydämisemmin. Joe kuitenkin kokee itsensä uhatuksi, koska Carol yrittää kaikin keinoin tuhota hänen elintapansa. Vihanpito on avointa, mutta aluksi hillitympää piikittelyä. Jossakin vaiheessa se kuitenkin eskaloituu täydeksi sodaksi.

Siinä missä Carol Baskin esitetään sarjan hyviksenä, yhtäkkiä katsojalle paljastuu, että hänen aiempi miljonääri aviomiehensä on mystisesti kadonnut jälkiä jättämättä. Joe Exotic väittää tietävänsä, että Carol on murhannut aviomiehensä ja syöttänyt hänet omille tiikereilleen. Joe pyrkii kaikin mahdollisin tavoin selittämään totuuttaan kaikille, jotka suostuvan kuuntelemaan ja kuten Ned Stark totuuden nähtyään, siitä alkaa hänen hidas mutta vääjäämätön matkansa kohti tuhoa. Carol, kuten Cersei Lannisterkin hymyilee ajatukselle oman miehensä murhaamisesta.

Sarjassa ei koskaan selviä, tappoiko Carol Baskin oikeasti miehensä. Omasta mielestäni kaikki sarjassa esiintyvät henkilöt ovat kieroja ja manipuloivia ja jopa kykeneviä murhaan. En osaa yhtään arvioida kuka puhuu totta ja kuka ei, onko kukaan viaton tai syyllinen.

Ja mitäpä olisi Game of Thrones, ei vaan siis Tiger King ilman kulttia! Avoimesta sodasta erillään pysyttelevä Doc Antle lymyilee omalla reviirillään ympärillään toista nuorempia vaimoja, jotka hän vaikutusvallallaan houkuttelee moniavioiseen elämäntapaansa. Koko Doc Antlen eläintarha henkilöstöineen on kuin aivopestyä massaa, jotka ihailevat Antlea kuin kulttimaisen uskonnon johtajaa High Sparrowia Game of Thronesissa. Antle käännyttää alaisensa sekä läheisensä omaan elintapaansa, mutta pelaa sen verran älykkäästi, ettei hän ala avoimeen sotaan Carolin tai Joen kanssa.

Doc Antlen tapa iskeä eläintarhalleen työskentelemään tulevat lähes alaikäiset tytöt on järkyttävä. Hän käyttää vaikutusvaltaansa näihin nuoriin, jotka etsivät suuntaa elämässään. Kultista eroon päässyt nainen kertoo dokumentissa, kuinka Antle harrastaa seksiä näiden nuorten kanssa ja antaa heille käsityksen, että seksi hänen kanssaan johtaa valaistumiseen kuin hengellisen gurun kosketus tietyissä kulttuureissa tekee.

Joe Exotic yrittää omalla tahollaan sotia yhtä aikaa niin Carol Baskinia kuin kaikkia muita alalla olevia uhkaavaa voimaa vastaan. Tiger King -sarjan talvi ja kaikkia uhkaava voima, kuolleiden armeija, valkoiset kulkijat on PETA, eläinoikeusjärjestö, jonka tehtävänä on laittaa jokaisen kissabisneksen luukulle lopullinen lappu.

Joe Exotic ei pelaa peliä viisaasti. Hänen kunniantunteensa ei anna periksi sitä, että hän perääntyisi sodasta vaan tekee virheliikkeitä toisensa perään. Carol voittaa hänet oikeudessa ja Joen taloudellinen tilanne romahtaa. Hän alkaa menettää kaiken itselleen rakkaan. Hän menettää molemmat puolisonsa (kyllä, sarjassa on myös polyamoriaa). Häntä pinteestä tuleekin pelastamaan liikemies Jeff Lowe eli Tiger King -sarjan Littlefinger, joka pelaa tilanteen omaksi edukseen.

Kaiken keskiössä ovat tiikerit, tämän sarjan lohikäärmeet. Ne edustavat valtaa ja vapautta, voimaa mutta samaan aikaan tärkein eli eläin itse meinaa unohtua. Tiikeri on erittäin uhanalainen laji ja se tieto unohtuu ihmisten valtaistuinpelissä.

Jos siis haluat elämääsi tai vähintään TV-viihteeseesi seuraavia asioita, ole hyvä ja katso Tiger King -sarja Netflixistä

 • Tiikereitä
 • Pentutehtailua
 • Homoseksuaalisuuta
 • Polyamoriaa
 • Moniavioisuutta
 • Kultteja
 • Raiskauksia
 • Katoamistapauksia
 • Murhatutkintaa
 • Huumeita
 • Huijauksia ja kusettamista
 • Valtapelejä
 • Rikoksia
 • FBI:ta
 • Eläinten oikeuksia
 • Salakuuntelua
 • Palkkamurhaamista
 • Itsemurhia
 • Avioliittoja
 • Pettämistä

Sarjarakastuja-asteikolla: 8/10
IMDb-asteikolla: 7.8 / 10

Helsingin Sanomien Tiger King -juttu tilaajille.
Iltalehden Tiger King -juttu.


1 kommentti

Teja & #183;11.4.2020 14:33

Yksi kreiseimmistä asioista sarjassa on, että liioittelun sijaan aivan kaikki madness ei edes mahtunut tuohon minisarjaan. Joe Exotic myös esiintyi jonkinlaisena viihdetaiteilijana – kuten Matti Nykänen konsanaan, mutta ilmeisesti toisin kuin Matti, hän ei tehnyt tai laulanut biisejään itse. Peta on suorastaan tunnettu erinäisistä julkisuushakuisista tempauksistaan, joiden faktat ovat päin honkia ja hyöty eläinten hyvinvoinnillekin vähintäänkin kyseenalainen. Todennäköisesti myös Carol Baskinista, Jeff Lowesta ja Doc Antlesta saisi vielä kevyesti pari jaksoa lisää kustakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *