Sarja-arvostelu: Behind Her Eyes (2021)

sonjaars /

Behind Her Eyes -sarja, artikkelikuva

Tämä postaus on spoileriton. Jos haluat kuitenkin lukea Behind Her Eyes -sarjan juonesta paljastuksia, niitä on luvassa postauksen lopussa.

Huolimatta siitä, että olen julkaisuissani toivottomasti myöhässä ja postausideoita on kertynyt jonoksi asti, minun oli pakko kirjoittaa tästä Netflixin minisarjasta heti. Lopetin sarjan viimeisen jakson katsomisen noin kymmenen minuuttia sitten, joten kyse on jonkinlaisesta henkilökohtaisesta ennätyksestä postauksen kirjoitus- ja varmaankin myös julkaisunopeudessa.

Netflixin uutuus ja Suomen Katsotuimmat-listan kärkeen noussut Behind Her Eyes -sarja on draamallinen mysteeritrilleri, joka koukuttaa alusta saakka ja saa jatkuvasti ihmettelemään, miksi asiat ovat kuten ovat. Tämä sarja oli kuin kirja, jota ei yksinkertaisesti voi laskea käsistään ennen kuin on lukenut jokaisen sivun, aivan sama tuleeko välissä nälkä tai pitäisikö vaikka nukkua. Hyvät uutiset tässä välissä onkin suunnattu juuri niille, jotka lukevat mieluummin kuin katsovat televisiota; Behind Her Eyes on alun perin Sarah Pinboroughin kirjoittama romaani, joka on nähnyt päivänvalon ensimmäisen kerran vuonna 2017. Koska en ole lukenut teosta, en osaa sanoa, onko siinä samanlainen imu kuin Netflixin adaptaatiossa, mutta uskon vahvasti, että on. Tarina yksinkertaisesti on juuri sopivasti herkullisesti kieroutunut.

Behind Her Eyes -sarja kummastuttaa

Tämän sarjan hienoimmista ja koukuttavimmista piirteistä on se, että se kummastuttaa alusta lähtien. Sarjassa seurataan Louisaa, yksinhuoltajaäitiä, joka työskentelee osa-aikaisena yksityisellä psykiatrisella vastaanotolla sihteerinä. Hän törmää sattumalta David-nimiseen mieheen, jonka kanssa tällä alkaa suhde, vaikka samaan aikaan Louisa alkaa kohtalon oikusta ystävystyä Davidin vaimon Adelen kanssa.

Tiedän. Edellisessä kuvauksessa ei ollut mitään ihmeellistä, kummastuttavaa tai mysteeristä, saati koukuttavaa, sarjan idea tuollaisenaan on täysi klisee. Vannon kuitenkin, että sarjan juoni on kaukana perinteisestä ihmissuhdedraamasta erilaisine koukeroineen. Kyse on paljon kieroutuneemmasta, oudommasta ja kiinnostavammasta.

Sarjan edetessä kaikki henkilöt vaikuttavat vuoron perään uhreilta ja syyllisiltä. Vaikka Behind Her Eyes ei olekaan kerännyt IMDb-palvelussa hurjaa suosiota, sarjan viimeinen jakso on erityisen kehuttu. Se on poikkeus, sillä yleensä mysteerisarjoissa ja -kirjoissa itse mysteeri onnistuu koukuttamaan ja viihdyttämään, mutta loppuratkaisu sen sijaan saattaa monesti tuntua antikliimaksilta. Behind Her Eyes ei aiheuta sellaista tunnetta vaan päinvastoin; jos katsojalla on avoin mieli, loppuratkaisu räjäyttää tajunnan. Arvaan itse usein loppuratkaisuja melko helposti ja tässäkin tapauksessa keksin ratkaisun ennen loppua, mutta vain täpärästi.

Ymmärrän kyllä, miksi sarja ei välttämättä ole kaikkien suosiossa. Se tekee ratkaisuja, jotka eivät miellytä koko kansaa. En kerro ratkaisuista tarkemmin niiden spoilaavan luonteen vuoksi, mutta sarjan katsoneet kyllä tietävät mitä tarkoitan. Kirjoitan tämän postauksen loppuun sarjan katsoneille erillisen kappaleen, jossa spoilaan juonen kokonaan. Haluan päästä nimittäin sanomaan kokonaisuudesta jotakin!

Tuntemattomat, taitavat näyttelijät – kaunis miljöö

Kukaan sarjan näyttelijöistä ei ollut minulle ennestään tuttu, mutta yksikään heistä ei tuottanut pettymystä. Toki tässä tapauksessa huononkin näyttelemisen olisi voinut antaa anteeksi mahtavien britti- ja skottiaksenttien vuoksi.

Päähenkilöä eli yksinhuoltaja Louisaa näyttelee Simona Brown, naisen rakastajan Davidin roolissa nähdään Tom Bateman, joka vaikuttaa etäisesti tutulta, mutta en millään hoksaa, mistä tietäisin hänet. Davidin vaimoa Adelea esittää U2-bändin laulajan Bonon tytär Eve Hewson.

Sarjassa nähdään myös paljon upeita maisemia, vehreää ja metsäistä, mikä aina hivelee ainakin minun silmääni. Sarjaa on kuvattu Lontoossa sekä Skotlannissa.

Lopuksi

Vaikka tämä ei itselleni ollutkaan mikään täyden kymmenen pisteen sarja, se oli silti erittäin viihdyttävä ja koukuttava. Behind Her Eyes on juuri sopivan mittainen viikonlopun ratoksi ja saa aikaan halun puristua katsomisseuralaisen viereen vähän tiukemmin. Kaikin puolin viihdyttävä, mutta varmasti mielipiteitä jakava sarja, joka uskalsi olla vähän erilainen.

Sarjarakastuja-asteikolla 8.5/10
IMDb-asteikolla 7.3/10

Katso täältä, mihin kohtiin Sarjarakastujan sarjabingossa Behind Her Eyes osuu. Ainakin se on minisarja, uutuus sekä suoratoistopalveluoriginaali!

SPOILERIVAROITUS!

SPOILERIVAROITUS!

Seuraavaksi aion kirjoittaa spoilaavan kappaleen Behind Her Eyes -sarjasta. Älä lue pidemmälle, jos haluat säilyttää yllätyksen!

Behind Her Eyes -sarja muistuttaa Black Mirror -jaksoa

Monet ovat IMDb-palvelun perusteella pettyneet siihen, että sarjan juoni paljastui yliluonnolliseksi. Palvelussa ei ole genremerkintää fantasialle, joten ymmärrän, että käänne on voinut tulla pahaa-aavistamattomalle normaalin mysteerinnälkäiselle katsojalle ikävänä yllätyksenä. Minusta on kuitenkin hyvä, että fantasian genremerkintä on jätetty tekemättä, sillä se paljastaa yllätyksen. Samasta syystä jätin itsekin sen mainitsematta.

Aloin aavistella varhaisessa vaiheessa, että sarjassa on jotain outoa. Saan vastaavan tunteen yleensä katsoessani kauhuelokuvaa tai scifiä, erityisesti katsoessani Black Mirroria, joten epäilin sarjan alussa Adelen olevan robotti. Kyseessä olikin sitten jotain hieman muuta eli Adelen ystävän Robin sielu naisen ruumiin sisällä. Astraalimatkailu oli minulle ennestään tuttua tietoa, mutta en heti osannut arvata, että sielut pystyivät vaihtamaan myös ruumiita. Tajusin asioiden oikean laidan vähän ennen loppua, mutta se ei pelastanut mitään. Tässä sarjassa pahis voitti; Rob sai vallattua pahaa-aavistamattoman ja vilpittömän Louisan kehon ja pitämään Davidia salaa panttivankinaan hamaan tulevaisuuteen.

Sarjoissa päähenkilöt harvoin kuolevat, siksi olikin jonkinlainen järkytys, että tässä sarjassa niitä kuoli kaksi; Adelen keho kuoli sisällään Louisan sielu ja vaikka Louisan keho olikin kuvassa mukana ihan viimeiseen saakka, tuntui ainakin minun selkäpiissäni ikävän väärältä, kun tiesin Robin olevan oikeasti hänen sisällään.

Rob oli lempihahmoni sarjan ajan, joten tavallaan ihastuin, tavallaan petyin, kun ilmeni, että hän olikin koko juonen pahis. Toki onnenlahjat eivät olleet menneet tasan ja pojan elämä oli ollut kamalaa. Ei ikävä elämä kuitenkaan ole hyvä syy varastaa parhaan ystävänsä kehoa, murhata tämän sielu omassa alkuperäisessä ruumiissaan ja sitten varastaa tämän elämä.

Hieman epäselväksi minulle jäi se, oliko Davidin vastenmielisyys Rob-Adelea kohtaan intuitiivista vai tiesikö mies, että hänen vaimonsa ei ollut enää oma itsensä. Ainakaan Louisa-paran kohtalo ei lopussa ole Davidille selvä vaan miesparka nai uudelleen Robin, tällä kertaa Louisan ruumiissa.

Erityismaininnat on pakko antaa kahdelle kohtaukselle viimeisessä jaksossa. Sain järkyttävät kylmät väreet kohtauksessa, jossa Rob murhaa Adelen metsässä, piikittäen yliannostuksen heroiinia omaan kehoonsa, johon hän on vanginnut parhaan ystävänsä sielun. Mies ei tainnut oikeasti tuntea juuri mitään Adelea kohtaan, sillä rikos oli sen verran kylmäverinen. Toinen järisyttävä kohtaus on se, kun Rob-Louisa hakee Louisan pojan Adamin tämän isän luota. Lapsi selvästi huomaa jonkin olevan poissa tolaltaan ja se sai minussa aikaan kylmäävän tunteen.

Kymmenen pistettä on pakko antaa sarjan nimelle. Se on poikkeuksellisen onnistunut, sillä missä muussa sarjassa ohjelman nimi pitää sisällään koko tarinan juonen käänteineen kaikkineen? Toki tästä pitää kaikki kunnia antaa alkuperäisteoksen kirjoittajalle.


0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *